Spring naar inhoud

De Weg

8 maart 2013

De Weg / The Road
Cormac McCarthy
2006

*****

Een paar jaar na een onverklaarde ramp die bijna al het leven op aarde wegvaagde, reizen een vader en zijn jonge zoon door een grijs landschap. De weinige overlevers zijn gedwongen te kannibaliseren en de resten van dorpen en steden te doorzoeken naar voedsel. Er groeien geen planten, er zijn geen dieren. De wereld is bedekt in een laag van as. De man en de jongen reizen naar het zuiden, over een lege weg die naar de zee gaat. Alles wat ze bezitten past in een winkelwagentje en hun rugzak. Een zeiltje, om onder te schuilen, wat voedsel, een verrekijker, speelgoed, een revolver met beperkt aantal kogels.
Tijdens de reis verzekert de vader de zoon dat zij de goede zijn, die met het vuur rondlopen. Het zijn de slechte die anderen willen doden. Onderweg worden ze blootgesteld aan gruwelijkheden (waaronder een baby die boven een vuurtje geroosterd wordt). De vader hoest bloed en zal alles doen om zijn zoon te beschermen tegen aanvallen van anderen en de altijd heersende honger. Zal die zee dan uiteindelijk verbetering brengen?

‘De Weg’ is literatuur. Het belangrijkste thema is dat het kwaad niet zal overwinnen, hoe donker het ook wordt, het licht zal altijd blijven branden. Een donker, macaber verhaal dat veel lezers zal aangrijpen.

*****
bestel bij bol.com
De Weg of in het Engels The Road.

Geen tijd om te lezen? Je kunt ‘De Weg’ ook kijken!

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.