Spring naar inhoud

Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde

1 maart 2013

Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde / Peter Pan in Kensington Gardens
J.M. Barrie
1902

*****

Wie kent het verhaal van Peter Pan niet? Maar niet veel zullen het oorspronkelijke verhaal kennen. Peter Pan verschijnt voor het eerst in een boek voor volwassen in 1902. Vier jaar later maakt Barrie een paar kleine wijzigingen in de hoofdstukken over Peter Pan en verschijnt het als zelfstandig boek voor kinderen.

Peter Pan is jongentje van zeven dagen oud. Half mens, half vogel. Wanneer hij stiekem hoort over het volwassen leven, besluit hij uit het raam te vliegen. Hij landt in de Tuinen van Kensington waar hij van de kraai Salomo Kra hoort dat hij meer menselijk is en geen vogel. Omdat Peter nu weet dat hij niet meer kan vliegen is hij gestrand in het park.
Hij wordt al snel vrienden met de elfjes, die zich na sluitingstijd te voorschijn komen. Het is de konining van de elfjes die (met tegenzin) hem weer helpt vliegen, wanneer hij zijn moeder wil bezoeken.
Hij voelt zich enorm schuldig dat hij zijn moeder alleen achter heeft gelaten en hij besluit voorgoed thuis te blijven. Maar als hij terug vliegt naar het park om van iedereen afscheid te nemen vergeet hij helemaal de tijd en als hij voor de tweede keer naar zijn moeder vliegt, is die ondertussen bevallen van nog een jongentje. Ze houdt zielsveel van hem, en lijkt Peter vergeten. Peter keert terug naar het park.
Daar ontmoet hij later het meisje Maimie Mannering, zij is verdwaalt in de tuin. Maime en Peter willen gaan trouwen, maar als Maime bedenkt hoe erg haar moeder haar mist, gaat ze toch naar huis. Ze vergeet Peter echter niet en schrijft hem brieven en geeft hem cadeautjes, waaronder een denkbeeldige geit. Wanneer Peter niet aan het spelen is, begraaft hij de kinderen die ’s nachts verdwalen.

*****
bestel bij bol.com
Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde of in het Engels Peter Pan in Kensington Gardens

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.