Spring naar inhoud

De Vlucht

22 februari 2013

De Vlucht / Harpy’s Flight
Megan Lindholm
1982

De Windzangers
deel 1 van 4 (serie is compleet)

*****

Een Harpij geeft pas op als zijn bloedschuld is afgelost.
Dit geldt ook de mensen die hem dienen. Een leven voor een leven.

*****

Jaren voordat ze het pseudoniem Robin Hobb aannam schreef ze als Megan Lindholm al fantasy. Het werk van Hobb kan gezien worden als meer episch, europees middeleeuws, dat van Lindholm meer hedendaags en daarom misschien ook wel geschikter voor diegene die kennis willen maken met het genre. Het boek is als een opzichzelfstaand verhaal te lezen, maar is onderdeel van een serie van 4, een tetralogie.

De zigeunervrouw Ki is haar man Sven en haar twee kinderen verloren. Zij zijn gedood door twee harpijen. Wanneer Ki wraak neemt raakt ze in conflict met haar schoonfamilie. De zigeuners vinden harpijen namelijk spirituele wezens die prijzenswaardig zijn. Om hen te overtuigen deelt ze de herinneringen aan de brute en bloederige moord op haar man, maar dat heeft een averechts effect. Uiteindelijk besluit ze de groep zigeuners te verlaten wanneer ze ontdekt dat een van de harpijen nog leeft.
Wanneer ze een lading edelstenen smokkelt ontmoet ze Vandien, die haar klunzig probeert te overvallen. Dat mislukt, maar de koppige man blijft bij Ki, in het begin tegen haar zin. Terwijl de onbekende Vandien met haar door besneeuwde bergpassen reist, komen de Harpijen achter haar aan…

De Vlucht is een traag boek, dat gaat over verlies, rouw en het-een-plek-kunnen-geven. Zaken die gedaan zijn kunnen geen keer meer nemen en het laat zich kritisch uit over fundamentalistische gelovigen. Ja, het is allemaal wat zwaar. Niet een boek voor de liefhebbers van zwaard en magie geweld, maar een iets realistische kijk op menselijkheid.

*****
bestel bij bol.com
De Vlucht of in het Engels Harpy’s Flight

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.