Spring naar inhoud

Alice in Wonderland

8 februari 2013

Alice in Wonderland / Alice’s Adventures in Wonderland
Lewis Carroll
1865

*****

Een klassiek verhaal dat, zo wordt geschreven, ontstaan is toen Lewis Carroll een verhaaltje verzon tijdens een roeitochtje. Het verhaal over het meisje Alice, dat zich verveeld en achter een wit konijn aanrent heeft nog steeds ongelooflijk veel invloed.

Het zevenjarige meisje, Alice, wordt voorgelezen door haar oudere zus en dat vindt ze maar saai. Wanneer er een wit konijn, netjes aangekleed, voorbij komt rennen, twijfelt Alice dan ook geen moment en rent ze achter hem aan. Ze volgt het konijn, dat erg veel haast schijnt te hebben, en valt dan via een konijnenhol Wonderland binnen. Het is een vreemde wereld, met haar eigen regels en logica (of juist de afwezigheid daarvan). Om door een klein deurtje te kunnen, neemt ze een drankje zodat ze krimpt. Wanneer ze huilt verdrinkt ze bijna in een zee van haar eigen tranen. Ze gaat op bezoek bij de gekke hoedenmaker en de maartse haas, die altijd maar theedrinken en ze redt het leven van de tuinmannen van de hertogin.

Het verhaal is natuurlijk reuze bekend omdat er zoveel theater- en (teken)filmproducties van Alice in Wonderland zijn gemaakt. De Disney versie uit 1965 is waarschijnlijk de bekendste. Het boek bevat echter prachtig taalgebruik, meer poëzie en ideeën die niet te verfilmen zijn en is daarom een aanrader voor de jong en oud.

*****
bestel bij bol.com
Alice in Wonderland of in het Engels Alice in Wonderland

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.