Spring naar inhoud

De Nacht van de Triffids

30 november 2012

De Nacht van de Triffids / The Night of the Triffids
Simon Clark
2001

De Nacht van de Triffids is het (onofficiële) vervolg op De Triffids komen. Simon Clark probeert in de schrijfstijl van John Wyndham te vertellen wat er met Bill en Josella gebeurd is, nadat zij zich teruggetrokken hadden op het eiland Wight. En eerlijk is eerlijk wie heeft daar nou nooit over nagedacht?

In de Nacht volgen we David Masen (idd de zoon van). Hij is opgegroeid op het eiland, veilig voor de gevaarlijke triffids. Op een dag wordt David wakker en is de wereld donker. Niet omdat hij blind geworden is, maar omdat een donkere wolk zich over de aarde heeft gelegd en de zon blokkeert. David wil op onderzoek uit en probeert boven de wolk te gaan vliegen (hij is piloot). Dat gaat mis en hij moet een noodlanding maken op een eiland vol met triffids. Daar ontmoet hij een weesmeisje Kerris. Samen worden ze gered door een Amerikaans schip en worden ze naar Manhattan gebracht.
Het leven in Manhattan is veel beter dan het leven op het eiland Wight. Er is bijvoorbeeld elektriciteit en er zijn films. Maar de prijs voor deze luxe is een soort neo-facistische samenleving die geleid wordt door een oude vijand van Bill. David sluit zich aan bij de rebellen en terwijl ze tegen het regime strijden komen de triffids (in een door geëvolueerde staat) steeds dichterbij…

De Nacht van de Triffids is een totaal ander boek dan de Triffids Komen (ook uitgegeven als De Dag van de Triffids). Ookal zijn er verschillende overeenkomsten tussen wat David en Bill hebben meegemaakt. Als opzichzelfstaand verhaal is het een prima post-apocalyptische sciencefiction verhaal. Maar als vervolg schiet het te kort, de evolutie die de triffids hebben doorgemaakt is bijvoorbeeld niet geloofwaardig te noemen en ook de introductie van sommige oude karakters komt wat gedwongen over.

*****
bestel bij bol.com
De Nacht van de Triffids (tweedehands) of in het Engels The Night of the Triffids (waarschijnlijk niet leverbaar)

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.