Spring naar inhoud

Nevelen van Avalon

9 november 2012

Nevelen van Avalon / The Mists of Avalon
Marion Zimmer Bradley
1983

Een nieuwe kijk op het Arthur verhaal, maar vanuit een ander perspectief (de vrouwen). Morgaine (half-zus van Arthur) is nog maar een klein meisje als ze naar Avalon gebracht wordt om door haar tante Viviane opgeleid te worden tot priesters. Op Avalon vereren ze de Moeder, de Godin. Morgaine en Viviane moeten met lede ogen aanzien hoe het oude heidense geloof wordt overgenomen door het nieuwe christelijke geloof. Viviane laat daarom Morgaine een liefdes ritueel uitvoeren met de voor haar onbekende Arthur. Zij wordt daarbij zwanger en zal een zoon baren, Mordred.
Mordred zal opgroeien bij de zus van Morgaine, Morgause. Een ambitieuze vrouw die graag ziet dat één van haar vier zonen de troon bestijgt.
Wanneer Urthur sterft beklimt Arthur de troon. Viviane schenkt hem het zwaard Exalibur en Morgaine schenkt hem het magische schede. Zo verbinden ze Avalon met Camelot.
Koningin Guinevere wordt maar niet zwanger en denkt dat het een straf is van God, vanwege de heidense gebruiken, maar ook vanwege haar geheime liefde voor de ridder Lancelot. Doordat ze steeds extremer wordt in haar geloof, staat ze tegenover Viviane en Morgaine. Zeker wanneer ze Arthur weet te overtuigen om zijn vuurspuwende draak te vervangen door een christelijk symool.
Wanneer Guinevere er achter komt dat Arthur een zoon heeft geboren uit incest, moet Morgaine het hof verlaten. Uiteindelijk zal ze op Avalon in de nevelen achterblijven. Dat haar zoon een oorlog begonnen is met Arthur gaat dan ook grotendeels langs haar heen.

Nevelen van Avalon bleek een startpunt te zijn van een hele serie Avalon boeken, die de geschiedenis van Brittannië verhalen. Bradley schreef deze in eerste instantie samen met Diana L. Paxon. Naar haar dood, vervolgde Paxon de serie. Tussen de verschillende verhalen kunnen eeuwen zitten, maar de thematiek en insteek zijn allemaal hetzelfde.

*****
bestel bij bol.com
Nevelen van Avalon of in het Engels The Mists of Avalon

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.