Spring naar inhoud

R.U.R

12 oktober 2012

R.U.R.
Karel Čapek
1921

Het is een toneeltekst. Dan weet je dat maar alvast. En het is de eerste keer dat het woord robot gebruikt werd. Dan weet je dat ook. Robots die worden geproduceerd op een eiland waar de Rossums Universele Robotfabrieken zijn gevestigd. Daar worden alle robots geproduceerd, die over de gehele wereld aan het werk worden gezet. Het zijn niet de robots zoals je ze zou verwachten (of juist nu wel weer). Ze worden gevormd door verschillende biochemische reacties. Ze hebben een menselijk uiterlijk en ondergaan in zeer korte tijd een opleiding.

Het toneelstuk begint met de komst van Helena naar de fabrieken. Daar leert ze dat een wetenschapper (Rossum) in 1932 per ongeluk een op protoplasma gelijkende stof ontdekt. Rossum probeert met deze stof een mens en een hond te maken, maar dat lukt niet. Het is de neef Rossum die de ontdekking van zijn oom weet om te vormen tot een fabriek waar miljoenen robots worden geproduceerd. Helena heeft medelijden met de robots en wil ze bevrijden. Uiteindelijk trouwt ze met de directeur. Tien jaar later krijgt Helena de nieuwste versie van de robots te zien. Meer menselijk dan ooit, robot Primus en robot Helena. In het geheim verbrand ze de formule die nodig is om robots te maken. Dan komen de robots in de gehele wereld in opstand en uiteindelijk wordt ook het eiland belegerd. De enige mens die dit zal overleven is de fabrieksarbeider Alquist. Hij ‘werkt’ ook, en de robots erkennen hem als gelijke.
Dan blijkt dat de robots niet in staat zijn zichzelf te vermenigvuldigen. Alquist blijft maar zoeken naar de juiste formule maar faalt telkens weer. De robot regering staat hem toe robots te vermoorden en te ontleden om maar achter die formule te komen. Als de robots Primus en Helena smeken dat de ander gespaard moet blijven laat Alquist ze als zijnde Adam en Eva achter.

Misschien lastig om te lezen (als je geen toneelteksten gewend bent), maar het stuk zit vol met humor en biedt genoeg vragen over het leven zelf.

*****
bestel bij bol.com
R.U.R.

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.