Spring naar inhoud

De Reisgenoten

7 augustus 2012

De Reisgenoten
J. R. R. Tolkien
1954

In de Ban van de Ring
deel 1 van 3

Enthousiast geworden na het lezen van de Hobbit? Het verhaal van de ring die Bilbo vond gaat verder en neemt epische proporties aan. Maar het verhaal is wel een stuk volwassener en donkerde van toon.

In de Ban van de Ring is één verhaal. Toch wordt het vaak als trilogie uitgegeven, waarvan de Reisgenoten deel 1 is. Elk deel bestaat weer uit 2 boeken… Dat heeft vast allemaal een reden, maar daar gaat het een fantastisch verhaal niet om.

In De Reisgenoten wordt de macht van de ene Ring (die van Bilbo) als maar groter. Hij heeft de ring aan zijn neef Frodo gegeven. Wanneer de tovenaar Gandalf erachter komt dat dit wel eens de ene ring zou kunnen zijn, geeft hij Frodo de opdracht zo snel mogelijk de Gouw met de ring te verlaten. Samen met Sam, Pepijn en Merijn gaat hij op weg, maar al snel worden ze overvallen door angstwekkende zwarte ruiters. Wanneer Gandalf hun maar niet komt opzoeken, besluiten ze naar hem opzoek te gaan. Zo worden ze langzaam mee getrokken in een avontuur dat heel Middelaarde zal beïnvloeden. De verschillende bewoners van Middelaarde besluiten dat de ring vernietigd moet worden en zo wordt bij Elrond een reisgenootschap samengesteld. De ring zal zuidwaarts gaan, alwaar het vernietigd kan worden in de Doemberg.
Dat reisgenootschap krijgt het zwaar te verduren. Want een kwade kracht eist de ring op, en niet iedereen kan de macht van de ring weerstaan…

Tokien leverde het standaardwerk van de moderne fantasy af. Groots en episch. Alhoewel hij prachtig weet te omschrijven hoe de wereld er uitziet kan de tekst soms wat langdradig overkomen. Iets dat vele lezers zou kunnen afschrikken. De vele lagen en thema’s in het verhaal maken het wel uitermate geschikt om het boek nog een keer te lezen.

*****
bestel bij bol.com
De Reisgenoten of in het Engels The Fellowship of the Ring

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.