Skip to content

Cryptonomicon

6 juli 2012

Cryptonomicon
Neal Stephenson
1999

In Cryptonomicon worden op knappe wijze twee verhaallijnen samengebracht. De eerste speelt zich af in 1942. Lawrence Pritchard Waterhouse is een wiskundig genie en code kraker in de marine, voegt zich bij een Brits Amerikaanse eenheid, afdeling 2701 (wat meteen in 2702 wordt veranderd) Het doel van deze eenheid is de Duitsers te overtuigen dat de geallieeerden op een andere manier aan hun informatie komen dan via de gekraakte Enigma code.
Bobby Shaftoe, voert de plannen van Waterhouse uit. Tegelijkertijd bouwen de Jappaners, waaronder een goede vriend van Shaftoe, een bunker in de Filipijnen.
De tweede verhaal speelt zich af rond 1997. Tijdens de internethype begint de kleinzoon van Waterhouse, Randy, samen met zijn D-en-D maat Avi Halaby een berichtenservice. Via nieuwe glasvezel kabels kunnen Filipijnse immigranten in de VS berichten sturen naar hun thuisland. De winst die ze maken pompen ze vervolgens in een data haven in het nabij gelegen Kinakuta. Doug Shaftoe ziet toe op het werk. Er onstaan problemen wanneer figuren uit het verleden opstaan. Sommige zoeken goud anderen wraak…
De verhaallijnen worden om en om verteld. Het verhaal laat zich moeilijk een label opplakken, maar als er dan toch eentje op mag: hedendaagse techno-thriller.

*****
bestel bij bol.com:
Cryptonomicon
of in het Engels Cryptonomicon

Advertenties

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.