Skip to content

Een loflied voor Leibowitz

23 mei 2012

Een Loflied voor Leibowitz / A Canticle for Leibowitz
Walter M. Miller Jr
1959

Een Loflied voor Leibowitz is de enige roman van Miller die tijdens zijn leven gepubliceerd werd. Hij won er in 1961 de Hugo Award mee. Het boek bestaat uit 3 verhalen: ‘Fiat Homo’, ‘Fiat Lux’ en ‘Fiat Voluntas Tua’. Tussen de verhalen zit een periode van 600 jaar.

In de 20ste eeuw is de mensheid bijna volledig vernietigd ten gevolge van een werelwijde nucleaire oorlog. Een van de resultaten van deze oorlog is dat kennis en technologie wat uiteindelijk tot de ontwikkeling van kernwapens leidt verboden wordt. Ongeletterheid wordt de maatstaf. Boeken worden vernietigd.
Isaac Edward Leibowitz werkte als technicus voor het Amerikaanse leger. Als hij zich tot het katholieke geloof laat bekeren, sticht hij een klooster. Deze orde houdt zich bezig met het verbergen van boeken, het uit het hoofd leren van teksten en het maken van kopieën. Leibowitz wordt verraden en sterft als martelaar.

Het eerste verhaal begint in de 26ste eeuw wanneer een jonge monnik het werk van Leibowitz ontdekt. Zal het de mensheid lukken om de fouten van vroeger te voorkomen?

*****
bestel bij bol.com
in het Engels A Canticle For Leibowitz

Advertenties

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.