Spring naar inhoud

De Koning van de Goudrivier of de Zwarte Broeders

19 mei 2012

De Koning van de Goudrivier of de Zwarte Broeders. Een Legende van Stiria / The King of the Golden River or the Black Brothers. A Legend of Stiria

John Ruskin
1851

John Ruskin schreef dit verhaal oorspronkelijk op verzoek van een jonge vrouw. Het was slechts bedoelt om haar te vermaken en het was zeker niet de bedoeling dat het gepubliceerd zou worden. De auteur zelf noemde dit verhaal een sprookje, maar het past ook prima in het genre fabel.

De twee ‘zwarte’ broers, Hans en Schwartz behandelen de Zuidwestewind zo slecht dat hij hun dal laat overstromen. Wanneer het water weg is, is het een dood dal geworden gevuld met rood zand. Hun jongere broertje, Gluck, lijkt in niets op het duistere en slechte tweetal. Zijn gouden beker, een erfstuk, wordt door de oudere broers omgesmolten wanneer ze noodgedwongen het beroep van goudsmid hebben opgenomen.
Door het smelten komt de Koning van de Goudrivier vrij. Hij is een kleine gouden dwerg. De Goudrivier is een rivier hoog in de bergen, met een enorme waterval. Door opvallend zonlicht lijkt het alsof de rivier gemaakt is van goud. Gluck denkt dat het geweldig zou zijn als dit echt waar is. De kleine koning is het niet met hem eens. Hij doet Gluck een voorstel.
Als het iemand lukt om naar de bron van de rivier te klimmen en er drie druppels gezegend water in laat vallen, dan zal de rivier voor die persoon een rivier van goud worden. Er is slechts één poging toegestaan en als de persoon door de rivier wordt gegrepen zal hij in een zwart steen veranderen.

Natuurlijk willen de oudere broers dit ook. Omdat het een sprookje is, laat de afloop zich makkelijk raden…

*****
Voor de Nederlansde versie zul je goed moeten zoeken. Voor de Engelse
bestel bij bol.com
The King of the Golden River

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.