Skip to content

De Simulacron

21 april 2012

De Simulacron / Simulacron Three
Daniël F. Galouye
1964

Voor ‘The Matrix’ de wereld er aan herinnerde dat we af en toe moeten afvragen in welke werkelijkheid we leven, was daar Simulacron Three. Toeval of niet, in hetzelfde jaar dat Neo en Morpheus voorgoed in ons collectief geheugen gegrift werden, kwam er ook een film uit die op dit verhaal gebaseerd was, The Thirteenth Floor. Deze kan je links laten liggen, want veel beter is de Duitse adaptatie van dit boek Welt am Draht. Maar lees ook het bronmateriaal.

Om opiniepeilingen en klantenonderzoeken te verminderen en betrouwbaarder te maken ontwikkelt een wetenschapper een simulatie van een stad. De bewoners van deze virtuele stad zijn zich niet bewust dat ze slechts een elektronische puls zijn, op een na.
Hannon Fuller is de wetenschapper die deze computer gebouwd heeft, en hij sterft onder verdachte omstandigheden. Morton Lynch, hoofd van de interne veiligheidsdienst weet dat er meer aan de hand is. Maar tijdens een feestje ter ere van Douglas Hall promotie, verdwijnt hij gewoon. Hall is daar getuige van, maar hij is de enige die zich Lynch nog kan herinneren.
Als hij in contact komt met de ene bewoner van de simulatie ontdekt hij dat hijzelf misschien ook wel door een computer gecreëerd persoon zou kunnen zijn.

*****
bestel bij bol.com:
De Nederlandse versie is moeilijk te verkrijgen. Kijk eens in je bibliotheek.
Simulacron Three in het Engels en alleen digitaal

Advertenties

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.