Spring naar inhoud

De Golem

16 maart 2012

De Golem / Der Golem
Gustave Meyrink
1914

De Golem vindt zijn oorsprong in Joodse legendes. Het is een mensfiguur van klei, dat tot leven gekomen is. Gustave Meyrink schreef een klassieke roman gebaseerd op de 16e-eeuwse verhalen van Rabbi Löw.

De cameesnijder Athanasius Pernath leeft in de getto van het oude Praag. Hij is waanzinnig en leidt aan geheugenverlies, allen veroorzaakt door een ongelukkige liefde. De verteller droomt over een 30 jaar jongere Pernath (omdat hij zijn hoed op heeft?) en zo komen er een aantal personages uit zijn verleden voorbij. De kleerkoper Wassertrum, die stiekem miljonair is. De student Charousek, die zichzelf verminkt. De mooie gravin Angelina en de mooie Mirjam, op allebei wordt Pernath verliefd.
Alhoewel we de Golem niet vaak zien, is hij altijd aanwezig in de getto. Hij heeft een grote invloed op de levens van alle karakters. Het is de geest en het geweten van de getto, gevoed door alle ellende die de inwoners hebben meegemaakt.

*****
bestel bij bol.com
De Golem (tweedehands) of probeer het in het Duits: Der Golem

*****
Gollem (met dubbel l) uit de Hobbit is niet gebaseerd op de Golem. Hij is vernoemd naar de opvallende keelgeluiden die hij maakt

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.