Spring naar inhoud

Gullivers Reizen

4 maart 2012

Gullivers Reizen
Jonathan Swift
1726

Lemuel Gulliver is een man van middelbare leeftijd. Hij is scheepsarts en gaat graag het avontuur aan. Hij beschrijft vier van zijn bijzondere reizen. Op zijn eerste reis vergaat zijn schip en spoelt Gulliver aan op een eiland met hele kleine mensjes. Alles op dit eiland, Lilliput, is zeer klein. De Lilliputters beschouwen Gulliver als gevaar en wordt gevangen genomen. Maar als snel wint Gulliver hun vertrouwen. Dan wordt Gulliver gevraagd zich te mengen in de oorlog met Blefuscu. Als hij van verraad beschuldigd en veroordeeld wordt vlucht hij en weet hij uiteindelijk thuis te komen.

Er volgen nog drie andere reisverslagen. Een reis naar Brobdingnag waar Gulliver een ontmoeting heeft met een reus, die hem als soort van huisdier tentoonstelt. Tot de koningin hem koopt en hij een tijd aan het hof mag verblijven. Zijn derde reis brengt hem naar het vliegend eiland Laputa. Een eiland vol met intellectuelen die niet in staat zijn tot enig praktisch werk. Zijn laatste reis brengt hem in contact met een aapachtige wezens, de Yahoos. Hij moet vluchten en wordt gered door een groep paarden, de Houyhnhnms. Zij denken dat Gulliver een Yahoo is, maar dan eentje met intelligentie.

Het boek is een satire, en bevat nog steeds observaties die nu nog blijven staan. De eerste twee reizen zijn veelvuldig verfilmd. Wie het laatste verhaal leest, moet aan de apenplaneet denken.

*****
bestel bij bol.com
Gullivers Reizen of in het Engels Gulliver’s Travels

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.