Spring naar inhoud

De Getekenden

12 januari 2012

De Getekenden
John Wyndham
1955

Na een vernietigende atoomoorlog geloven de inwoners van Labrador dat de vroegere technologie rijke samenleving vernietigd is door God, vanwege alle zonden. Om een tweede straf van God te voorkomen bewaren ze de absolute norm. Mens, dier en planten die een kleine mutatie hebben worden als godlasterend en duivelswerk gezien. Voldoe je niet aan de norm, dan wordt je omgebracht of gesteriliseerd en verbannen.
De tienjarige David Strom, zoon van de religieus leider van het boerendorp Waknuk, heeft zeer levendige dromen over felverlichte steden en koetsen die zonder paarden worden voortbewogen. Dromen die niet overeenkomen met het huidige simpele boerenbestaan. David wordt vrienden met Sophie, een meisje dat zorgvuldig verborgen houdt dat ze geboren is met 6 tenen aan elke voet. Als dat ontdekt wordt moet Sophie en haar familie vluchten. De religieus opgevoede David heeft zelf ook een geheim. Hij is telepathisch. David begint zich af te vragen waarom iedereen die anders is verbannen of gedood moet worden.
Terwijl hij langzaam volwassen wordt ontdekt hij meer telepaten. Dan worden ze ontdekt en moeten ze vluchten. Dan blijkt de wereld veel groter het kleine Waknuk.

*****
bestel bij bol.com
De Getekenden of in het Engels The Chrysalids

of kijk eens bij 2de hands.

De cd Crown of Creation van Jefferson Airplane bevat nummers geïnspireerd op dit boek.

*****
een fantastisch verhaal tipt ook De Triffids Komen van John Wyndham

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.