Spring naar inhoud

Oorlog met de Salamanders

4 januari 2012

Oorlog met de Salamanders
Karel Čapek
1936

Ooit moest je het doen met een vertaling, gebaseerd op een Engelse vertaling van dit klassiek Tsjechisch verhaal. Maar nu is er een prachtige Nederlandse versie rechtstreeks vertaald door Irma Pieper.

Vanuit verschillende personages wordt het verhaal vertelt van de ontdekking en uitbuiting van een nieuw soort salamander, die steeds meer op de mens gaat lijken. Met een oorlog als gevolg. Het boek is in drie delen opgedeeld. Deel 1 is een vrolijke satire waarin wordt beschreven hoe de kapitein van Toch de salamanders ontdekt in de Pacifische Oceaan. Ze worden te werk gesteld in de parelindustrie en ze beginnen al snel de mens te kopiëren. Een wetenschappelijke beschrijving over het seksleven van de salamanders is toegevoegd. Het tweede deel vertelt over de opkomst van de beschaving bij de salamanders, vanuit een historisch perspectief. In deel 3 begint de oorlog.

Het is een boek vol met spot, satire, humor die moeiteloos afrekent met onder andere het nationaalsocialisme en kapitalisme en lijkt de tand des tijds prima te doorstaan.

*****
bestel bij bol.com
Oorlog met de Salamanders
Het boek wordt verfilmd.

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.