Spring naar inhoud

Heerlijke Nieuwe Wereld

21 december 2011

Heerlijke Nieuwe Wereld
Aldous Huxley
1932

O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is!
O brave new world,
That has such people in it!

Shakespeare – De Storm

In het jaar 632 na Ford is de maatschappij verdeeld in verschillende klassen, van alfa plus tot epsilon min. Kinderen worden opgekweekt in flessen. Van elke bevruchte eicel kunnen 96 identieke mensen worden geproduceerd, die alle standaardtaken in de maatschappij kunnen vervullen. Deze massaproductie verzekert het materiële welzijn van iedereen, het geestelijk welzijn wordt effectief ingevuld door de drug soma. Individualiteit is uitgebannen. Gemeenschappelijkheid, Gelijkvormigheid, Gelijkmatigheid is de norm.
In deze wereld zijn woorden als vader en moeder taboe, een ieder behoort immers aan ieder ander.

Bernard Marx is een buitenbeentje. Hij wordt ouderwets verliefd op Lenina Crowne. Met veel moeite overtuigd hij haar mee te gaan naar een wildenreservaat in New Mexico, waar ten behoeve van de wetenschap, een groep mensen in een primitieve maatschappij leeft. Daar ontmoeten ze John. John is opgegroeid in het reservaat, hij is op een natuurlijke manier geboren. Zijn moeder was per ongeluk zwanger geworden, zijn vader had haar in het reservaat achtergelaten. John leeft primitief en leest Shakespeare.
Als Bernard erachter komt dat de vader van John zijn huidige baas is, besluit hij John en zijn moeder Linda uit te nodigen in de (zoals John het noemt) heerlijke nieuwe wereld.
Die heerlijke nieuwe wereld is niet zo heerlijk als hij denkt.

In Heerlijke Nieuwe Wereld schotelt Aldous Huxley ons zijn pessimistische visie op het leven in de nabije toekomst voor; een wereld waarin de standaardisatie van de wereld volgens de wetenschappen volledig is doorgevoerd. Kennis is macht, diegene die in staat is de kennis te beheren zal de leider worden, maar die doorgeschoten wetenschap kan niet meer gecontroleerd worden. Wetenschap en technologie moeten ondergeschikt blijven aan de mens en mogen ons niet beteugelen.

*****
bestel bij bol.com
Heerlijke Nieuwe Wereld of in het Engels Brave New World

From → Lezen

Reacties zijn gesloten.