Spring naar inhoud

Waterschapsheuvel

1 september 2011

Waterschapsheuvel

Richard Adams
1972

Vijfje heeft een voorgevoel dat er iets verschrikkelijks staat te gebeuren. Daarom verlaten een groep konijnen onder leiding van Hazelaar midden in de nacht de Sandelvoorde kolonie. Na een lange tocht vinden ze een veld en besluiten daar een nieuwe kolonie te stichten. Dan komt er een vreemd konijn langs, Sleutelbloem. Sleutelbloem nodigt de groep uit om zich bij zijn kolonie te voegen. Maar die kolonie bestaat uit luie, onbezorgde konijnen die niet eens in El-Ahrairah geloven. Een boer laat eten voor ze achter, maar toch zijn vele holen legen. Vijfje krijgt opnieuw een voorgevoel dat het een slechte plek is en dat klopt, want Kopstuk raakt gevangen in een strik. Ze vluchten weer en zwerven rond totdat ze een heuvel vinden, die Vijfjes goedkeuring kan dragen.
Als ze van de bijna dode Kapitein Hulst en Grasklokje horen wat er met Sandelvoorde gebeurd is, blijkt dat Vijfje gelijk had. De kolonie moet groeien, en daarvoor hebben ze meer wijfjes nodig. Het lukt ze om enkele konijnen te bevrijden uit een boerenschuur en een kolonie in de buurt. De overblijvers in deze kolonie Efrafa zijn daar niet blij mee en zij besluiten Waterschapsheuvel aan te vallen.

Leuk om te lezen, de konijnen hebben een eigen taalgebruik en ook een mythologie die goed in het verhaal verweven zit om de soms donkere stukken enigszins te verlichten. De konijnen vertonen typisch konijnengedrag en er is ruimte voor grote thema’s zoals onderdrukking en vrijheid, individu in de maatschappij en ratio versus emotie.

*****
bestel bij bol.com:
Waterschapsheuvel of in het Engels Watership down of kijk eens bij 2deHands
Richard Adams schreef een vervolg in 1996: verhalen uit Waterschapsheuvel.
De tekenfilm uit 1978 volgt het belangrijkste plot.

*****
Vond jij dit een leuk boek? Welk boek zou je de liefhebber van dit verhaal aanraden? Laat een berichtje achter.

From → Lezen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s