Spring naar inhoud

De oorlog der werelden

14 augustus 2011

De oorlog der werelden
H. G. Wells
1898

Niemand zou in de laatste jaren van de negentiende eeuw geloofd hebben dat deze wereld nauwkeurig en nauwgezet in de gaten werd gehouden door intelligenties groter dan die van de mens en toch even sterfelijk…

In het begin van de 20ste eeuw vindt er een explosie op het oppervlak van Mars plaats, niet lang daarna gevolgd door een meteoriet inslag vlakbij Londen. De verteller is er al eerste bij en ziet dat het helemaal geen meteoriet is maar een cilinder.
Dan gaat de cilinder open en er klimmen Martianen uit. Ze bouwen gevaarlijke oorlogsmachines, driepoten, en hebben gevaarlijk wapens; de hittestraal en zwarte rook. Gedurende tien dagen worden deze cilinders vanaf Mars naar Aarde geschoten. Ze zijn onoverwinnelijk en gebruiken de mensen als voedsel en brandstof. Er rest nog maar een optie voor de mensheid, vluchten.

In ‘De oorlog der werelden’ (ook uitgegeven als ‘de planetenoorlog’) volgen we de verteller die wanhopig probeert zijn familie en zichzelf in veiligheid te brengen. Hij heeft bijzondere ontmoetingen tijdens zijn  constante vlucht voor de Martianen. De situatie lijkt hopeloos en zal hij zijn vrouw ooit weer terug zien? Maar er komt hulp uit een onverwachte hoek.
Een overwinning met een bijsmaak, de mensheid zal zijn positie in het universum moeten herzien.

Misschien een beetje ouderwets geschreven, maar toch meeslepend.

*****
bestel bij bol.com:
De oorlog der werelden of The war of the worlds

Het beroemde verhaal van H. G. Wells is vele malen verfilmd, verstript, er is een muzikale versie en natuurlijk het beroemde (of beruchte) hoorspel. Maar ken je klassiekers en lees ook eens het origineel.

*****
Vond jij dit een leuk boek? Welk boek zou je de liefhebber van dit verhaal aanraden? Laat een berichtje achter.

From → Lezen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: