Spring naar inhoud

Frankenstein

11 augustus 2011

Frankenstein
of de moderne Prometheus

Mary Shelly
1816

Was ik dan een monster, een smet op de aarde, zou ik alle mensen op de vlucht doen slaan en door alle mensen verstoten worden?

Bijna iedereen kent een versie van dit klassieke griezelverhaal. Maar bij bijna al die versies ligt de aandacht op de horror. In het origineel uit 1816, (neem een moderne hertaling) ligt de focus meer op wat menselijk en monsterlijk is. In hoeverre mag de mens de rol van de schepper overnemen?

Uit een verzameling menselijke lichaamsdelen weet de Zwitserse natuurkundige Victor Frankenstein, een levend wezen te creëren. Het had een vriend voor Frankenstein moeten zijn. Maar het wezen wordt door iedereen, ook door Frankenstein, aanschouwd met angst en afschuw. Het tragische is dat het monster dit zich bewust is. Het monster verdwijnt.
Later, als Frankenstein naar zijn familie afreist, omdat zijn broertje is vermoord, ziet hij zijn schepsel. Het monster heeft leren praten. Hij heeft een wens. Hij vraagt Frankenstein een vrouwelijke metgezel. Als Frankenstein dit uiteindelijk weigert begint het monster te moorden. Frankenstein moet hem stoppen en volgt hem tot naar de Noordpool.

*****
bestel bij bol.com:
Frankenstein of Frankenstein (in het Engels)

*****
Vond jij dit een leuk boek? Welk boek zou je de liefhebber van dit verhaal aanraden? Laat een berichtje achter.

From → Lezen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: