Spring naar inhoud

Reis om de wereld in tachtig dagen

7 augustus 2011

Reis om de wereld in tachtig dagen
Jules Verne
1872

‘U loopt vier minuten achter. Maar dat geeft niet. Als ik het verschil maar weet.’

In 2004 verscheen er een nieuwe vertaling van deze klassieker door Kiki Coumans, gemaakt met veel respect voor het originele werk van Jules Verne (lees het nawoord!)

Toen Verne dit verhaal schreef was een reis om de wereld in tachtig dagen iets dat voor onmogelijk gehouden werd. Toch gaat de hoofdpersoon Phileas Fogg een weddenschap aan met kaartvrienden dat dit wel degelijk mogelijk is. Samen met zijn knecht Passepartout begint hij aan de race tegen de klok. De reis wordt bemoeilijkt omdat detective Fix achter het duo aangestuurd wordt omdat een overvaller van de bank van Engeland wel heel erg op Fogg lijkt. Het feit dat Fogg constant doorreist lijkt dit alleen maar te bevestigen. Ze verplaatsen zich onder andere met stoomboot, trein, olifant, paard en wagen en een ijszeiler. De reis is minutieust gepland door Fogg, en toch vindt hij de tijd (2 dagen!) om een vrouw van de verbrandingsdood te redden in India. Maar als Fogg op de 80ste dag wordt gearresteerd in Liverpool, lijkt alles voor niets geweest te zijn.

Verne schreef een snelle avonturenroman waarin gevaarlijke en spannende situaties afgewisseld worden met natuurverschijnselen en wetenschappelijke details. Je leeft met de arme Passepartout en de gedisciplineerde Fogg mee tot aan het laatste moment. Waarop Verne voor eens en altijd duidelijk maakt hoe de kalender op aarde werkt.

*****
Bestel bij bol.com

Reis om de wereld in tachtig dagen of Le tour du monde en quatre-vingts jours

Het boek is meerdere keren (en soms geslaagd) verfilmd

*****
Vond jij dit een leuk boek? Welk boek zou je de liefhebber van dit verhaal aanraden? Laat een berichtje achter.

From → Lezen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: