Spring naar inhoud

Duin

11 juli 2011

Duin
Frank Herbert
1965
deel 1 van 6 – serie is compleet

het vlees van een man is van hemzelf, zijn water behoort tot de stam

Specie is geestverruimend en levensverlengend en stelt de navigators van het Ruimtegilde in staat om de juiste koers aan te houden bij interstellair transport. De specie, of melange komt slechts op 1 planeet voor: Arakis, ookwel Duin genoemd door de lokale bevolking. Het winnen van melange is een gevaarlijke taak, bemoeilijkt door zandwormen.
De keizer vindt dat de macht van huis Atreides in de Landsraad te groot wordt en maakt in het geheim een afspraak met huis Harkonen. Zij staan hun leenrecht van de planeet Duin af aan huis Atreides, maar zullen later, met behulp van de keizers elite krijgsmacht de macht teruggrijpen.
Dit plan lukt gedeeltelijk. De jonge Paul Atreides en zijn moeder Jessica vinden onderdak bij de oorspronkelijke bevolking van Duin, de Vrijmans. De Vrijmans weten als geen ander te overleven onder de harde omstandigheden van de planeet.
Gevoed door eeuwenoude legendes, die de orde van Vrouwe Jessica, de Bene Gesserit, verspreidt heeft, vormt Paul zich om tot de Messias en leidt hij de Vrijmans in de strijd om Duin.
In dit boek komen literatuur, science fiction, ecologie, mistiek en politiek samen. De diepe structuren en meerdere lagen beschrijven een volledig en uiterst complex universum, zo mooi dat je het eigenlijk in het echt zou willen bezoeken (op een veilige afstand, met stilpak en gids).

*****
bestel bij bol.com:
Duin of Dune
ook verkrijgbaar als computerspel en een miniserie.

*****
Vond jij dit een leuk boek? Welk boek zou je de liefhebber van dit verhaal aanraden? Laat een berichtje achter.

From → Lezen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: